søndag 27. september 2020

Farger i drivhus og hage.

Det er mye farge i drivhus og hage,
og jeg legger inn noen bilder igjen.
 
Endel planter i potte er nå tatt inn i lysthuset.
Disse stokkrosene kommer fra samme frøpakken,
men varierer i fargen. 
Det er den til høyre som er mest riktig.


Disse liljene har jeg hatt i mange år, og de har sterk duft.

Agapanthusen blomstrer trofast.

Den chilenske klokkeblomsten overgår seg selv i år.
8 blomsterknopper på en plante er mye mere 
enn jeg håpet på. Alle knoppene synes ikke på bildet.
 
Acer palmatum 'Inaba shidare' ble kjøpt på høstsalget
for et par år siden, og det kjøpet angrer jeg ikke på.

Om morgenen er det bare stas å våkne til denne utsikten.
 
Bæringen til inngangspartiet i vedskjulet 
står og ber om å få noe slyngende beplantet.
Men jeg vet ikke hva det skal bli enda. 
Det er ikke mye sol der. 

8 kommentarer:

 1. Flotte stokkroser og liljer! Agapanthus er trofaste planter hvis de bare får riktig stell. 'Inaba Shidare' har jeg også, og det er en flott lønn. Jeg flyttet min tidlig i vår, men det gikk veldig fint. Det er et veldig fint vedskjul du har fått deg, Martin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er veldig fornøyd med vedskjulet, og har lyst på ei gul klatrerose som kontrast ved stolpen. Men roser krever mere sol enn jeg har akkurat der.

   Slett
 2. Vedskjulet ditt vart jo kjempefint! Mange klatreplantar har ein tendens til å ta fullstendig av når dei først trives, så det er vel lurt å tenke seg godt om før ein sett spaden i jorda. Pipeholurt med sine store hjerteforma blad trives i skygge og halvskygge, men kan bli svært dominerende etter det første året. No er eg nysgjerrig på å høre korleis det har gått med blåregnen som du planta ved galleri-inngangen? Eg har sjøl gått til innkjøp av ein uimotståeleg blåregn på høstsalget i år, som skal få plass i drivhuset til vinteren :-) Mvh Hildegunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Pipeholurt har jeg nærmest glemt at finnes. Fint tips.
   Jeg har frøsådd Aristolochia elegans i drivhuset som blomstrer villig hvert år.
   Blåregnen ved inngangen frøs endel tilbake i toppen, men i sommer har den pånytt vokst kraftig. Men den har ikke blomstret.
   Det er nok sikrest å overvintre din nykjøpte blåregn innomhus, og plante den ut til våren. Det pleier jeg å gjøre med det meste jeg kjøper på høstsalget. Men i år har jeg ikke vært på noen hagesenter og blitt fristet.

   Slett
  2. Eit artig TV-program kor ein ser pipeholurt i fri utfoldelse og med mykje inspirasjon ellers er "Estetikeren" i "Hagen min - sesong 3" som du finn på nrk.no, med besøk i blomsterdekoratør Tor Gundersen sin hage. Det programmet har eg sett om igjen mange gonger for å få ny giv til hagearbeidet. Min eigen pipeholurt i halvskygge ved inngangen har eg prøvd å holde litt i sjakk for ikkje å bli heilt overgrodd av store blad.

   Slett
  3. Jeg så programmet i går kveld, og den pipeholurten var imponerende med store blad og blomst.
   Jeg har ikke sett akkurat det Hagen min-innslaget før, og det var jo masse spennende å få med seg.

   Slett
 3. Flott uthus, utenfor inngangspartiet mitt har jeg på den ene siden en vivendel og på den andre en klematis montana. Det er vel sol der omtrent fram til tolv, litt kortere for vivendelen, og det ser ut til å være nok. Helt innerst i kroken uten sol i det hele tatt vokser en gullklematis, den blomstret godt i år. Tanken er at når den kommer over utestuetaket vil den øverste delen få litt sol. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Gullklematis har jeg faktisk forhørt meg om hos alle hagesentrene i mange mils omkrets. Men det er for seint på året, og det blir vel bare å vente til våren.
   Montana er på grensa av herdighet her hos meg. Jeg hadde den ved hovedhuset for endel år siden, og den ble skikkelig stor med flott blomstring, men plutselig døde den. Jeg rakk å ta en stikling som er plantet et mere vinbeskyttet sted. Så jeg berget arten.

   Slett