mandag 8. februar 2021

Lage egne orkidéer.

Jeg har også tidligere skrevet om
I fjor sommer var det flere besøkende som ønsket 
å kjøpe disse  kurvene, og jeg gikk tom etter kort tid.

Nå lages det flere planter av spennende orkidéer.

 
Små avleggere (keikier)  kan skjæres av,
og blir etterhvert til nye planter.
 
Rotstiklinger kan også tas fra egnede planter.
Dette er fra knall røde Masdevallia coccinea
og edderkopp-orkidén Bratonia 'Shelob Tolkien'. 

Så blir de hengt opp under plantelys i drivhuset.


 
Ute er det fortsatt full vinter med snø og kulde,
og i år får snøfreseren virkelig kjørt seg.
Gårdsveien min  "The long and winding road". 
Ariens snøfreser gjør jobben.


22 kommentarer:

 1. Hei Martin
  Så artig å lese om dine orkidéer og trådkurvene du lager. De liker seg åpenbart godt i drivhuset ditt. Jeg har mine Vanda orkidéer i glassvase. Det fulgte med oppheng til de, men jeg har ikke noe sted å henge de. Så for meg er det mest praktisk å ha de i vaser. Snøfreser er kjekt å ha, og det har vi også. Du har lang vei ser jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Snøfreseren ble kjøpt for endel år siden, men i år er den blitt mere brukt enn alle tidligere år tilsammen.

   Slett
 2. Flot at du kan lave dine egne orkidéer, det var sjovt at læse om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tar noe tid før plantene blomstrer, men det er jo morro å få til.

   Slett
 3. Du har mange talenter. Hvor er de fine, dine ophæng i poser.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Plastikkposene hindrer at mosen (og planten) tørker ut under lyset. Etterhvert fjernes posene.

   Slett
 4. Spændende med nye orkideer.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange orkidéer er jo enkle planter som kan kjøpes "overalt", men akkurat disse er litt mere krevende tror jeg. Da er det enda mere morro å lykkes :-)

   Slett
 5. Hej Martin!
  Du har nog extra gröna fingrar för att lyckas med det. Mycket imponerande.
  Hälsningar Marika

  SvarSlett
 6. Hei Martin

  Alletiders med godt værktøj - med en sneslynger går det hele meget nemmere!
  Flot med dine orkideer, spændende med de mere usædvanlige typer!

  Ha en dejlig uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Gårdsveien min er mye lengre enn det som bildet viser, og jeg er avhengig av snøfreser for å komme frem.

   Slett
 7. "The long and winding road" er ein god beskrivelse av den lange gardsvegen din, slik eg husker den frå sommaren 2019 :-) Eg blir litt grønn av misunnelse når eg ser korleis orkideene dine trives og blomstrer i drivhuset, hos meg er det berre ein diger Zygopetalum som er villig til å blomstre om vinteren. Edderkopp-orkideen din er jamen ein fascinerande framtoning! Eg har to typar Dracula, men dei har ikkje kommet med blomster enda.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hatt en dracula-orkidé i mange år uten at den har villet blomstre. Jeg fikk den som liten avlegger og har ikke sett fargen enda.

   Slett
 8. Du holder på med så mye spennende, gøy med de kurvene også, veldig fine. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Orkidé i trådkurv fungerer veldig bra synes jeg. Om sommeren klarer de seg selv når de henger litt skyggefullt under løvet.

   Slett
 9. Hei igjen. Husker du hva drivhuset ditt heter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gikk inn på hjemmesiden til Gartnerteknikk og ser at det kalles "Georgian". Det ligger under Hagestuer. Lysthuset ligger under Orangeri/Paviljong og kalles "Hampshire". Begge husene har 28 mm herdet isolerglass.
   På Gartnerteknikks fb-side ligger det et par bilder av drivhuset 28. juli 2018.

   Slett
  2. Takk for svar. Ja, da er jeg med. Jeg fant ikke noe av dette du tidligere har nevnt under drivhus. Så ditt er helt frittstående? Når jeg ser bilder av "Georgian" er de festet som hagestue på hus. Jeg ser på bilder av ditt at du har smårutete vinduer på sidene? Er de til å lufte med eller til pynt? Mange spørsmål her nå :)
   Takk for at du hjelper meg.

   Slett
  3. Noen av de smårutete vinduene er til lufting. Men ikke alle. Antallet luftevinduer bestemmer du selv, og smårutene er mest for pynt. Huset leveres også uten små ruter om man ønske det.
   Huset mitt er frittstående, og de fleste husene du ser i brosjyren til Gartnerteknikk kan leveres med fleksible løsninger. Det beste er å ta en telefon til Geir Nagelsen (sjefen hos Gartnerteknikk) eller sende en mail. Så lager de en løsning som passer for deg.

   Slett
 10. Så artig å se hvordan du lager nye orkider.
  Smart å bruke kurver av netting og mose på innsiden som holder på orkidejord eller er det bare mose du setter plantene i?
  Veldig kjekt med snøfreser. I år har vår bare vært ute et par ganger heldigvis.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker kun mose og blander med bark fra furu. Når furukubbene har ligget til tørk i vedskjulet vil barken løsne, og den er godt egnet til orkidéer.

   Slett