mandag 21. februar 2022

Lapageria rosea white

 Jeg har hatt vanlig rød Lapageria i flere år,
og har nå sådd den hvite varianten.
Dette bildet fikk jeg lov til å låne hos:
 
Alle de andre bildene tok jeg hos meg selv i går.
Min røde Lapageria står fortsatt og blomstrer.
 
Det første frøet av hvit Lapageria starter litt annerledes
enn de røde gjorde. 
Jeg gikk og ventet på at frøblad skulle komme ut av frøet,
men det ser det ut til at frøet er en "matpakke" for planta.

 
Jeg ble utsolgt for stokkroser (Alcea rosea ) i fjor,  og nye 
 ble sådd allerede i august 2021. De er i god vekst nå.


Dette er stiklinger av Passiflora 'Avalanche'.
Morplanta fikk jeg av Marit, en dyktig hagevenn.
Stiklingen til høyre på bildet presterte jeg å sette opp/ned,
og den har naturlig nok ikke fått rot. 
Nå er den stukket pånytt, og rett vei denne gangen.😊

 

 Det ser ut som om jeg har fått flaggermus i drivhuset.
 
Men det er stiklinger av orkidé Masdevallia coccinea.
I år lager jeg større stiklinger enn tidligere.
De blir kraftigere, og med flere blader, og prisen
blir antagelig litt høyere enn i fjor. Kun 2 stk.

 
Overvintring av planter i drivhuset er ikke alltid så lett.
Vanlig bladlus kan være skikkelig plagsomt,
og jeg holdt på å miste ei plante jeg har hatt i mange år.
Men en stikling overlever, og sorten reddes.
Alternanthera

18 kommentarer:

 1. Hei Martin,
  Det er alltid spennende å følge med på dine frøplanter og prosjekter. Hehe, det er ikke alltid så enkelt å se hva som er opp/ned på stiklinger :)
  Bladlus trives alltid godt inne om vinteren. Jeg slet med det i fjor vinter, og det er så kjedelig når en ikke blir kvitt det. Har du prøvd Neemolje? Det hjalp meg, men jeg måtte bruke dobbel dose i blandingen. Lus er noe herk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er egentlig min egen skyld at lusa har fått holde på.
   Jeg burde forlengst brukt den blandingen jeg vanligvis bruker (rødsprit og grønnsåpe i vann). Neemolje har jeg sett avertert. Men jeg har mange planter som må behanles, og da blir det ganske dyrt. Min egen blanding koster ikke mye.

   Slett
 2. Det er spændende med alle dine frøsåninger og stiklinger. Jeg er ikke god til såning, men for første gang har det lykkedes mig, at få rhododendronfrø til at spire, det er nyt for mig. Jeg har også sået liljer, de ser også ud til at komme. Jeg er ikke god til navneskilte, så jeg ved ikke, hvad der kommer op. Jeg er ikke passioneret som du og Marit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Frø av rhododendron har jeg ikke prøvd. Liljer har jeg bedre erfaring med, men det tar tid.

   Slett
 3. Just checked out your garden blog today. I like anything with a title of "by the sea" since I live on one of the Great Lakes in USA

  SvarSlett
  Svar
  1. I had to look it up....... the border between USA and Canada.
   Nearly in the middle of the Lakes :-)

   Slett
 4. Lapageria, som jeg aldri har hørt om, var veldig fin, jeg likte spesielt den rosa. Bor den i drivhuset hele året? Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Den må stå inne om vinteren, men den står ute hele sommeren.
   Det kan jo være kaldt i Chile (Chiles nasjonalblomst).

   Slett
 5. Hei, Lapageria var ny for meg. Mye spennende på gang hos deg!
  Inspirerende å se! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Frø fra Lapageria spirer best når de er ferske.
   Jeg har nettopp sådd 4 (hvite)frø, men bare ett har spiret.
   Jeg håper flere av den hvite spirer etterhvert.

   Slett
 6. Hvilke vakre blomster Lapageria - jeg elsker den røde.
  Jeg har også mye stokkroser i hagen, de forteller om sommeren :-)
  Ha det gøy med såing, det er så herlig å se hvordan plantene utvikler seg.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hos deg er nok stokkrosene enda bedre enn her.
   Men jeg sår enkle stokkroser da de klarer seg bedre i regn og vind.

   Slett
 7. Den hvite sorten er utrolig lekker! Mye fint som spirer og gror i drivhuset ditt. Ja, nei, bladlusene dukker gjerne opp med vårsol og nye blader. Irriterende, men har grønnsåpevann stående klart på sprayflaske.

  SvarSlett
  Svar
  1. En blanding med grønnsåpe er et billig og greit middel mot de plagsomme insektene.
   Hvit Lapageria er vakker, og har stått på ønskelista mi ei stund :)

   Slett
 8. Så fint å se hvordan det spirer og gror hos deg. Så mye spennende planter som jeg ikke kjenner til i det hele tatt. Skulle absolutt ha vært en tur dit. Ha det godt. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. I dag titter sola inn i glasshusene, og det føles som om våren er kommet :-)

   Slett
 9. Eg har ikkje vore så heldig med mine Masdevallia, tre stykk er dessverre avgått ved døden og no prøver eg å halde liv i den siste - ein Masdevallia regina. Antakeleg var det litt forglømmelse og uttørring som forvoldte skaden. Eg kjøpte ei flaske Neem-olje frå Solheim Gartneri for lenge sidan, noko som har stått urørt lenge, men no har eg endeleg begynt å bruke av denne lovpriste vidunderoljen. Det lukter litt særeigent av Neem, nesten som harsk peanøtt, men det ser ut for at plantane gjer seg godt av dusjing med ei teskje av stoffet utrørt i vatn. I konsentrert form kan Neem-oljen vere dryg, ser det ut til. Eg fekk angrep av skjoldlus-liknande krapyl på ein Cattleya og etter det har eg skjønt viktigheita i å følge opp med nitidig undersøking og dusjing. Neem-oljen skal visst virke forebyggende mot insektsangrep og styrke plantane :-) Mvh Hildegunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kanskje hos Solheim Gartneri du har kjøpt dine orkidéer og Neem-olje. Jeg kjøpte også diverse orkidéer da hun importerte planter fra Equador. Men en hvit Masdevallia coccinea døde etter ei stund. Noen planter tålte overhodet ikke den lange transporten, men de slapp jeg å betale for. Så hun er jo rederlig.

   Slett