lørdag 10. desember 2011

Plumeria obtusa / Plumeria rubra ( Frangipani )Bildene over er  fra diverse ferieturer.
Denne vakre og eksotiske veksten er mye brukt i tropiske strøk,
og blomstene ser du ofte som flytende blomster til dekorasjon.

Jeg fikk lyst til å prøve den som potteplante,
og fikk frø fra hovedgruppene Plumeria rubra og Plumeria obtusa.

Plumeria obtusa er vanligvis hvit med litt runde blad,
mens den fargede Plumeria rubra har spissere blad.
På bildet under kommer forskjellen tydelig fram.
Mine planter ble sådd i 2009, og plantene vokste raskt.
 


Nå har de  forgrenet seg, og er blitt svært så bladrike.
Bildene under er fra september/oktober i år (før de begyndte å felle bladene).
Om vinteren er det ikke særlig stas med dem som potteplanter.
Da er de gjerne nærmest bladløse og lite dekorative.
Dessuten har de lett for å få spinn i tørr stueluft om vinteren.
Så det er like greit at bladene faller av, og plantene går i hvile.
Mine Plumeria, eller Frangipani som de også kalles,  har ikke blomstret enda.7 kommentarer:

 1. Få planter gir et mer eksotisk og tropisk inntrykk enn Plumeria. To av mine har blomstret, men ikke med et veldig flor, bare noen få spredte. De trenger vel enda å bli litt større. Egentlig overraskende at vi i det hele tatt kan dyrke sånt i hagene her. Vinternatten kan falle under null. Likevel er skadene minimale. Planter tåler mer enn vi tror.
  God søndag.

  SvarSlett
 2. Plumeria rubra slipper visstnok bladene raskere enn Plumeria obtusa, og stammen tåler dermed større temperatursvingninger.

  Jeg er spent på å se hvilke farger jeg har.
  Om jeg noensinne får se det da.

  SvarSlett
 3. Fantastisk spennende! Har du disse plantenestående ute om sommeren? Hvor fikk du tak i frø og stiklinger? Jeg hadde en plumeria ( hvit) som jeg tok med som stikling fra Hawaii den vokste greit ei stund, men jeg fikk spinnmidd på den og den døde. Den fikk aldri blomster. Jeg har også prøvd en rød, den fikk to blomster allerede første sesongen, men så rotnet den. Jeg har lyst å prøve igjen nå som jeg har drivhus, men har ikke råd til å reise til Hawaii hver gang :-). Har du noen tips?
  Lena

  SvarSlett
 4. Hei Lena.
  Jeg kjøpte frø (på nettet) fra utlandet.
  Det var 5 frø i posen, og fire av dem spiret.

  Hos meg, i Midt-Norge, er sommeren gjerne for våt og kjørlig til at plantene trives ute.

  Stiklingene jeg viser , (innlegg 25. juli 2012), er tatt fra mine egne planter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for svar. Har ikke tenkt at det går ant å betille frø på nettet (!). Har du gode nettsider anbefale. Jeg bor i Tromsø så jeg har en åpenbar utfordring med lys om vinteren, men har et avokadotre som vokser meg ut av huset som jeg sådde av et frø. Det er nå 6 år gammelt. Har ikke blomstret enda, men det ser da ut til å trives. Jeg er helt forelseket i frangipani plantene, eller rettere sagt blomstene etter å ha bodd i Australia i 3 år :-). Tropiske planter er i det hele tatt veldig interessant selv for meg som bor på " nordpolen".
   Lena

   Slett
  2. Hei igjen Lena.
   Mange av mine tropiske planter stammer fra frø jeg har plukket selv på diverse ferieturer. Men frøene av Plumeria ble bestilt fra dette firmaet.
   www.tradewindsfruit.com
   Det er mange å velge blant. Det var bare tilfeldig at jeg valgte dette.

   Slett
  3. Hei Martin!
   Nå ble jeg inspirert :-) Fæbjulus! Skal se hva jeg finner.

   Slett