torsdag 30. august 2012

Mahonia fra frø.

Mahonia er en lite verdsatt busk har jeg inntrykk av.
Men jeg setter ekstra stor pris på alt som er grønt om vinteren.

Jeg synes det er morro å prøve frø fra Mahonia x media.
Det er antagelig Mahonia 'Charity' eller Mahonia 'Winter Sun',
og  frøene kan  utvikle seg til noe annet enn morplanta.

Kansje går de tilbake til en av de opprinnelige foreldrene som er
Mahonia japonica og Mahonia lomariifolia.

Frøene var svært spirevillige,
og etter 6-7 uker er frøpotta så full at de snart må omplantes hver for seg.

Frø fra Mahonia x media.

9 kommentarer:

 1. Mahonia er en fin plante synes jeg. I min tidligere hage hadde jeg en stor plante av den vanlige sorten som selges overalt. Jeg synes de har så fint bladverk, og de har også flotte blomster.

  SvarSlett
 2. Spændende! Jeg kunne godt finde på at så. Dejlig busk med honningduftende blomster og de smukkeste bær. Min busk er gammel men ikke særlig stor - ved ikke hvad sorten hedder.

  SvarSlett
 3. Så spennende at du får små planter av Mahonia! Jeg liker den også godt! Den er jo en perfekt plante for litt skyggefulle forhold, så den er selvskreven i min woodland. Jeg skal sannelig teste ut å så frø neste gang jeg får noe slikt. I vår ble alle blomstene spist opp! jeg regner med det var av et sultent rådyr ;-)
  Gjør du noe spesielt for å få frøene til å spire?
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var ikke noe spesielt hokus-pokus med spiringen.
   Ettet 15-16 dager spiret de første frøa, og de spiret litt ujevnt.
   Men det har jevnet seg ut nå.

   Slett
 4. Søte småtasser :) Vi har en liten busk som står og vansmekter i påvente av et permanent voksested. Bærene er fantastisk flotte på denne tiden. Lekkert blå. Jeg har også begynt å så, men pottene står ute og forhåpentligvis å holder frøene seg i ro til våren :)For da tror jeg kanskje at jeg har bedre tid...

  SvarSlett
 5. Så artig med spirer fra frø. Jeg synes den dufter aldeles herlig . Min ble stygg i våres da frosten tørket den ut, Etter sommeren så har den blitt dobbelt så stor sammenlikned før fryseskaden så det gjorde ikke stort.

  SvarSlett
 6. Mahonia har lett for å bli skadet av vårsola.
  Men ved plassering på et beskyttet sted er den flott.

  SvarSlett
 7. För mig är det överkurs att dra upp egna buskar från frö - jag kan inte vänta! Därför köper jag numera stora plantor av allt; buskar, träd, perenner. Jag vill se färdigt resultat och åren arbetar emot mig!
  Så underbart det vita rummet är med sin sparsmakade möblering - mycket vackert och helt i min smak!
  Må så gott.
  Eva

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange takk Eva.
   Årene arbeider imot meg også............
   Men jeg er redd for å innføre den brune snegla inn i hagen ved plantekjøp, og selvsådd er garantert sikkert.

   Slett