mandag 13. mai 2013

Fasinert av rhododendron.

Rhododendron har mange forskjellige egenskaper.
Bladverket varierer i størrelse, farge og fasong. Duftende blader finnes også.
Blomsten, selvfølgelig, kommer som krona på verket.

Jeg har nettopp vært innom Olderviks rhododendronhage,
og måtte prøve å begrense meg.
Jeg kom allikevel hjem med ei trillebåre full av spennende planter.

Dette er den vakre knoppen på rhododendron 'Olderviks Dordi'.
Den er en av flere han har laget selv, og er oppkalt etter ei av døtrene.


I forrige uke var jeg innom et hagesenter,
og kom ikke tomhendt hjem da heller.

15 kommentarer:

 1. Flott knopp! Ser på nettet at mange rhododendron har hatt en hard vinter. Våre er flotte og grønne og de tidligste kommer vel med blomst snart. De blir ikke så store her i innlandet, men gleder både med blomster og bladverk år etter år. Våre er nok litt mere ordinære sorter enn det knippet du her har fått med hjem. Det er lett å la seg friste, men jeg har blitt litt flinkere etterhvert. Etter at alt er blitt tilgjengelig på nett kan man bli fullstendig hekta.

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen av disse rhodoene er på grensa i hardførhet, spesielt de på nederste bildet. Så nå blir det å gå på leting etter gromplasser med ly for vinden.
   Jeg har en lei tendens til å kjøpe først, tenke plassering etterpå.

   Slett
 2. Samme her! Jeg er også fascinert av rhododendron. Desverre er det langt fra alle sorter som takler vintrene her i innlandet. I vårvinteren var det spesielt ille i min svenske hage, så mange tørket ganske kraftig ut. Men jeg gir ikke opp og har kjøpt litt mer hardføre sorter. Forhåpentlig vil de fungere bedre, men de er jo langt fra så spennende som dem du kan ha i hagen din! :-D
  Lekker knopp på rhododendron planten i første bilde!
  Ha en fortsatt fin kveld
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble noen svidde og inntørka greiner hos meg også Stein, men det er glemt når fristelsene dukker opp om våren.

   Slett
 3. Den knoppen var veldig pen! Skjønner godt at du kommer hjem med en trillebår full. Her har de blitt mye skadet i vinter. De er helt brune i toppen flere av de. Mens de som har vært helt dekket av snø er grønne og fine. Mye snø kan være en fordel noen ganger ;-)

  Håper du finner lune plasser til de så de klarer seg hos deg :-)

  SvarSlett
 4. Jeg er så enig! Det er ikke bare blomstringen som er så tiltalende med rhododendron. De har så varierende bladform, og i tillegg er de vintergrønne.
  Nydelig knopp på den øverste! Den mørke, smalbladete framme til høyre på det siste bildet var også lekker.
  Hos meg er det de småblomstrende sortene som har fått mest vinterskade.

  SvarSlett
  Svar
  1. Et par vintergrønne Azalea har ikke tålt vinteren, og er borte. Men ellerst er det bedre enn jeg fryktet.

   Slett
 5. Hehe, det er nok ikke deg det er noe feil på, men den dumme trillebåren som lurer seg med når du skal innom et hagesenter eller to :D Jeg har ikke blitt bitt av noen Rhododendron basill ennå, men jeg vet jo at det meste lurer seg innpå en stakkars etter hvert, så jeg får holde av et hjørne i feriehagen til fremtidig fascinasjon :)

  Du kommer til å få en flott blomstring med alle de nyinnkjøpte!

  SvarSlett
  Svar
  1. PS: Fikk du med deg at en av mine Dahliaprosjekt frøplanter heter 'Martin'? ;-)

   Slett
  2. Jeg har vært svært lite aktiv på nettet i det siste, men nå har jeg vært innom og sett på min navnebroder Martin Dahlia :)

   Slett
 6. Rhododendron er tidløs, fasinerende, sterk og selvskreven i hagen. Som bergenser har jeg fått den inn med morsmelken og har ikke tatt skade av det, for å si det sånn:) Du har favnen full av dem og vel så det ser jeg. Skjønner det godt. Det blir et herlig hav.

  SvarSlett
 7. Og her bor jeg midt i rhododendronland og har kun to av av de helt vanligste sortene. Tror jeg må skjerpe meg?! Det er jo så utrolig mye lekkert å finne! Gode vårlige dager til deg!

  SvarSlett
 8. Her var det mye fine rhododendroner! Jeg kom hit via Hagepraten fordi jeg søkte på Gunnera! Jeg fant innlegg fra deg og tenkte jeg skulle se om jeg fant bilder av den her på bloggen din. Så bilde av den i en av "Trivsel i Hagen-bøkene" og ble frista. Gøy med så stor staude at en kan gjemme seg i den. Går det bra med Gunnera-en din?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gentiana nivalis.
   Jeg har sett nicket ditt på Praten :)

   Jeg prøvde Gunnera for å se om den ville seg hos meg, og det gikk veldig greit det.
   De første åra hadde jeg en isoporkasse foret med tørt høy over den. Men etter hvert formerte den seg og eset utover. Isoporkassen ble alt for liten, så jeg la plast med tørrhøy som isolasjon over den. Det gikk også bra.
   Men bladverket ble skuffende lite i størrelse hos meg. Det ble igrunnen aldri noe annet enn en litt forvokst rabarbra.
   Jeg hadde sett bilder på nettet av kjempestore blad som folk sto under, og det stemte overhodet ikke med mi plante.
   Da tok jeg en sjangse, og beskyttet den ikke om vinteren. Det tålte den ikke, og spiret ikke om våren. Jeg savner den igrunnen ikke. Det ble for mye arbeid med en rabarbra look-alike synes jeg.

   Slett
  2. Takk! Da gidder jeg ikke skaffe den - heller rabarbra! :-) Utrolig greit med folk som har prøvd ting før!

   Slett