lørdag 12. september 2015

Rotvaske planter. Ta brunsnegla før den kommer.

Dette er et innlegg på impuls.
Jeg ser stadig vekk fortvilte innlegg på nettet.
Hundrevis av snegler plukkes daglig.

Rotvasking er tingen.
Vel å merke hvis du ikke har snegla i hagen fra før.
Det hjelper lite hvis sneglene vrimler i nabohagen.


Klematis 'Princess Diana' blomstrer nå. 
Jeg har hatt den i to år, og den ble rotvasket ved kjøp.


Disse to ble også rotvasket ved kjøp.
Det er trepion og daglilje som blomstrer akkurat nå.


På hagesenteret tar jeg alltid plantene ut av potta for å se etter egg/snegler.
Når jeg kommer hjem gjøres følgende:
Rotklumpen holdes i ei bøtte fyllt med vann, og så rister jeg (ganske mye).
Dette gjentas noen ganger til planta er ren for jord.
Du kan også skylle under springen.
Bøttene med jordrester tømmer du i doen.
Ikke ut i hagen........da er du selvfølgelig like langt.

Større planter er verre. Da er spyling i badekar/dusj en løsning.

Vanskeligst er rhododendron og lyngvekster synes jeg.
De har så tett rotnett at jorda ikke løsner.
De pleier jeg å sette i karantene noen måneder.Dette er rose Astrid Lindgren som ble kjøpt i år. 
Etter rotvasking klippet jeg den ned og plantet den.
Nå er rosa i ferd med å sette blomsterknopper pånytt. 

13 kommentarer:

 1. Ja, det har jeg også drevet med i mange år, for en kan ikke være sikker på at ubudne gjester ikke er i portene fra før. Har sett brun snegler i thujapotter og masse egg. Så for sin egen skyld må en ta jobben. Men de kan komme likevel, så de vinner vel til slutt :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis jeg finner snegleegg allerede i hagesenteret, blir det ikke noe plantekjøp den dagen. Da mister jeg lysten på nye planter.

   Slett
 2. Pottene skulle det stå... ;)

  SvarSlett
 3. Veldig godt tips! Jeg tror jeg har klart å holde brunsneglen unna hagen hittil, men i år så jeg et par jeg ikke er sikker på, så nå har jeg jevnlig helt Ferramol rundt om i hagen og håper det bare var vanlige skogssnegl jeg så..
  Jeg har blitt mye mer forsiktig når jeg kjøper planter, men tror jeg skal gjøre som deg i fremtiden- vaske røttene.
  Ha en fin helg
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Rotvasking blir en vane. Men det blir jo færre planter kjøpt.

   Slett
 4. Alla försiktighetsåtgärder man kan göra bör man också göra, jag utgår från att alla plantskolor är drabbade av spanska skogssnigeln, det är omöjligt för dem att hålla sig fria från skadegöraren eftersom den kommer med växterna.

  Jag är fortfarande fri från denna marodör men jag har alltid haft växterna i karantän innan jag planterat ut dem och noggrann kontroll på krukor och rötter och det har väl hittills räddat trädgården från den ovälkomna gästen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Karantene for plantene er helt nødvendig. Sånn er det bare.

   Slett
 5. Sikkert lurt hvis en ikke har snegler. Jeg har snegler, jeg sjekker, men spyler ikke. Den klematisen var utrolig fin forresten.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Klematisen trodde jeg var for sart i min sone, men jeg motsto ikke å prøve den :-)

   Slett
 6. Vi bor i et område som ble rammet tidlig og en invasjon av snegler traff oss før vi hadde mulighet for ånta forhåndsregler :-(( Vi blir nok aldri kvitt dem men prøver å holde en viss ballanse i bestanden.. Det er litt deprimerende til tider. Men vi glemmer det vekk i løpet av vinteren :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var bekymret da jeg fikk laget vei helt fram. Men det ser ut til å ha gått bra. Spregningssteinen som ble brukt i veifyllinga er tatt fra eget område.

   Slett
 7. Gode råd dette. Jeg har også vasket røtter, spesielt dersom jeg vet at selgeren har brunsnegler i sin hage. Vi er ikke veldig plaget med snegler, men har tatt en og annen i løpet av sommeren. Håper inderlig at de ikke tar over her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det dukker jo opp fristende planter stadig vekk, men jeg prøver å kjøpe minst mulig. Alternativet er å så selv.

   Slett