onsdag 26. januar 2022

Planter og stell i januar.

Dette er vel ikke den mest aktive perioden
for plantestell, men jeg har nå sådd i flere uker.
Frø som ble kjøpt i  utlandet har begyndt å spire.
 
Dette er Lapageria rosea som har hvite blomster.
En liten stilk under frøet løfter frøspira opp i lyset.
Rødblomstret Lapageria har jeg hatt i flere år.

 
I drivhuset blomstrer litt forskjellig.
Stjernepelargonium

Passiflora 'Amethyst'

I lysthuset er det kjørligere, og en våriris som jeg ikke 
fikk plantet ut i hagen i fjor har begyndt å blomstre.
Iris reticulata

Min Rhododendron sinofalconeri ble utplantet ved
et beskyttende berg i fjor. Da så den sånn ut.

Jeg vet at den er helt på grensa av herdighet i min sone,
og de store bladene har blitt temmelig stygge allerede.
Nå håper jeg bare at den overlever.

14 kommentarer:

 1. Det er alltid morsomt å vente på frø som er sådd. Så nydelig farge det var på den pasjonsblomsten! Stjernepelargonia har så vakre blomster, og de ser ut som små stjerner ja. Vakker farge på irisen også, Martin. Din rhododendron ser ikke så bra ut, og det er nok kulden som har skylden for det. Jeg har erfart at rhododendron bør være nøyaktig tilpasset det klima en bor i. Jeg prøvde meg her med noen som var på grensa, og de døde alle sammen. Lykke til med din!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hatt denne rhodoen som inn og ut-plante i flere år før jeg tok sjangsen i fjor. Den begyndte å ta for mye plass i lysthuset om vinteren. Men nå vet jeg at andre med samme herdighet ikke tåler det.

   Slett
 2. Nydelig stjernepelargonia. Så koselig å ha drivhus med blomstring nå, i mitt skjer det ingenting på en stund, bortsett fra frøsådd vinterportulakk som har begynt å vise seg. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne pelargonien er veldig populær for besøkende om sommeren. Blomsten kan få et svakt rosa skjær når den står ute i sola.

   Slett
 3. Uha ja det er svært med de storbladede rhododendron, jeg har mistet et par stykker ved at sætte dem ud i solen, det var en dårlig idé. Så lærte jeg noget nyt, nu har jeg plantet en storbladet ud i skyggen, men bladene har det ikke godt, nogen har spist af dem, men de ser ikke ud som din.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel snutebiller som spiser på dine planter. Noen år kan de være plagsomme her også.
   Jeg har en Rh. falconeri eximium som også har store blad, og den skal få stå inne så lenge som mulig.

   Slett
 4. Ja jeg har desværre mange snudebiller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hos meg kan snutebillene være ille enkelt år, men så får plantene være i fred etterpå. Da blir jo bladene fine igjen etter ei stund.

   Slett
 5. Det var synd at den flotte Rh.sinofalconeri skulle få ein dårleg start på overvintringa, men det kan godt tenkes at den klarer seg. Førjulsvinteren var jo mykje kaldare enn vanleg, men med store nedbørsmengder og mildver kan den vintergrønne forhåpentligvis fatte nytt mot. Eg har hatt god erfaring med tørt høy som dekke for nyplanta rhododendronar, (særleg når eg har vore litt sein med å sette dem ut før høsten) og denne luftige, men òg lunande dyna er lett å plukke vekk når det slår om til mildver igjen om vinteren. Mvh Hildegunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte den av O.J.Larsen i Ålesund, og har herdet planta gjennom flere år i håp om at den skulle klare seg.
   Selv om busken sliter, har jeg håp om at skuddene i toppen vil bryte når våren kommer.

   Slett
 6. Hei Martin, lurte på om du enno dyrker Lilium puerense?

  SvarSlett
  Svar
  1. Potta med lilium Puerense står i kjelleren om vinteren. Lilja tåler ikke vinteren ute i bakken her hos meg.

   Slett
  2. ok Hvilken sone er hagen din? Min er 1-2 men er litt om vi får en skikkelig vinter da går den nok opp til 3. Men lurte på om det var mulig å få kjøpe eller bytte noen småløker av den da den ikke er å få tak i noen plass.Selv dyrker jeg en god del Lilje arter fra løk og frø derfor er denne veldig interessant.

   Slett
  3. Jeg har sone 3-4, og har prøvd den ute.
   Men den forsvant allerede første vinteren selv om den var plantet på en god plass uten stående fukt.
   Får se om det blir noe til sommeren.

   Slett