onsdag 15. november 2023

Kortreist juletre.

 Litt tidlig å snakke om jula.
Men denne furua har satt røttene nedover mellom
steinene i låvebrua, og over tid kan det ødelegge
en del av de murte natursteinene i brua.
Låvebrua er fra 1934.

Så istedet for å fjerne treet i sommer så blir det
saget ned om noen uker, og benyttes som juletre.

Jeg har begyndt å så noen av frøposene jeg har kjøpt.
Trebladgillenia har jeg fra før, og har prøvd å så egne frø.
Men mine frø spiret ikke, og derfor har jeg nå sådd 
frø som jeg kjøpte fra England.
De ser sånn ut.

Min plante i hagen så sånn ut i sommer.


Noen nye løker er også kjøpt på et gartneri i nærheten.
Prismessig er det jo veldig gunstig å kjøpe denslags nå,
og jeg har god erfaring med å plante løkene i potter.
Så settes pottene kjørlig og mørkt.

Dette er løker av Bjørnestjerne  (Camassia leichtlinii).

  
 Store løker av Allium Ambassador ble også kjøpt.


Litt tulipan må det helst være om våren.


Det er fortsatt diverse som blomstrer i drivhuset,
og en av mine potter med kuleamarant (Gomphrena)
rakk ikke å blomstre i sommer.
Helt greit det. Den tar det istedet igjen nå.

Mens dette er en kuleamarant som er litt annerledes.
Det synes best på nært hold.


12 kommentarer:

 1. Det er jo et veldig fint juletre du har der, Martin. Det er kjekt med alt som er kortreist. Det blir mye fin blomstring hos deg til våren. Det er så hyggelig å vente på ny blomstring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Marit, det er spennende å se nye planter som vokser opp. For meg er det litt spesielt at jeg ikke har sett Camassia tidligere. Ei ganske hardfør plante visstnok.

   Slett
 2. Kuleamarant kender jeg ikke, men den ser fin ud. Godt med et gratis juletræ.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lisbeth. Kuleamarant (Gomphrena globosa) er en årlig sommerblomst hos meg. Den må såes tidlig (januar -februar) for å rekke å blomstre. Når du først har den, så slipper du å kjøpe nye frø. Frø tar du fra egne blomster.

   Slett
 3. Hej Martin!
  Julträdet kommer att bli fint, det ser så symmetriskt ut. Jag har också köpt lite fler lökar, skall försöka plantera i krukor. Brukar inte lyckas så bra med det, men gör ett försök. Kuleamaranten är väldigt fin. Har nog inte sett den förr.
  Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Sent på høsten lykkes jeg bedre med å plante i krukker enn i bakken. Man vet jo ikke hvor kaldt det blir ute, men i kjelleren/planterommet er temperaturen bedre egnet til at løkene setter røtter.

   Slett
 4. God idé at bruge det vildfarne fyrretræ til jul, det har jo en smuk facon! Også rigtig hyggeligt at gå i drivhuset og lave lidt havearbejde i det små. Dine egne planter er så fine og livskraftige, og jeg tænker du dyrker frøsåning som en sport:-) Den kugleamarant er vel nok køn, og tænk at den vil blomstre her i mørket.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Frø som sport er nytenking. Men jeg sår fordi jeg synes det er spennende å se når de spirer. Dessuten har jeg nye planter å selge til besøkende i hagen om sommeren, og det er planter som ikke selges "overalt".

   Slett
 5. En bra kandidat!
  For en gangs skyld har jeg ikke planer om å så stauder i vinter, men mange løk er blitt lagt. Morsom kuleamarant!

  SvarSlett
  Svar
  1. Villrose. Den kuleamaranten jeg viser nærbilde av er ikke Gomphrena globosa. Men den heter G. haageana. Jeg ser nå i ettertid at det kan misforståes.

   Slett
 6. Flott juletre, ekstra flott med kortreist. Din trebladgillenia er definistivt større enn min, tror det var en stilk her i år. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte min trebladgillenia av firmaet til svein på Hagepraten for mange år siden. Han her lagt ned firmaet nå, men firmaet het planteriket.no og holdt til på Raufoss. Planta har stått på plassen sin i mange år, og har etterhvert vokst seg stor.

   Slett