torsdag 3. oktober 2013

Iris Formosana vinterherdig ?

I fjor plantet jeg ut en iris Formosana for å teste vinterherdigheten.
Den ble dekket med et lag granbar, og ei stund etterpå kom barfrosten.
Vinteren ble uvanlig lang og hard, og jeg regnet med at den gikk ut.

Til min store overraskelse dukket den allikevel opp i våres.
Men den har ikke vokst noe særlig utendørs, og blomster ble det ikke.

Mens plantene inne vokser, og blomstrer nå med vakre blomster.
Planten utendørs har spredd seg litt, men er uvanlig lav.
Men kansje overrasker den med å overleve enda en vinter.


7 kommentarer:

 1. Hei Martin

  Hvilken flot Iris!
  Jeg har den ikke selv men jeg har hørt om den, og den anses heller ikke for helt vinterhårdfør her i DK - Men i krukke og inde om vinteren, så går det fint at have den ude over sommeren.

  En dejligt dag herfra

  SvarSlett
 2. Så flott at den har overlevd hos deg etter den vinteren! Jeg hadde den i drivhuset, men den overlevde ikke den siste vinteren dessverre.

  SvarSlett
 3. Vakker!
  Jeg har den også. Min stod i frostfritt drivhus i vinter, og ute nå i sommer. Den har vokst mye, men dessverre ingen blomster i år. I fjor blomstret den tidlig vår. Nesten utrolig at den overlevde denne vinteren ute hos deg.

  SvarSlett
 4. Så vakker iris! Jeg har aldri prøvd den selv og har nok bestemt meg for å holde meg unna inn/ut planter i fremtiden. Det blir litt for trøblete på en hytte :-(
  - men jeg noterer meg navnet og ser om den kanskje dukker opp på feriestedet litt lenger sør.
  Takk for tipset :-D
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 5. He he! Ja noe skal man jo ha å måle høyden med :) Dette er i god kinesisk tradisjon for der måles ofte plantehøyden med en ferdigrøyk med filter må vite :) Du den blomsten var sinnsyk vakker! Det vil jeg kalle høy siklefaktor :)

  SvarSlett
 6. Innendørs sprer den seg, og fyller opp potta ganske fort.
  Så det var greit å prøve den ute også.

  SvarSlett
 7. Sp flott! Jeg har ikke erfaring med andre Iris enn rectulata(?), det er vel vanlig våriris. Har lest at den trenger en varm sesong (a la bakes i solvamen) for å blomstre året etter, Men siden du får blomstring inne men ikke ute kan jo ikke det være grunnen. Høres spennende ut som inneplante, hmmm...
  God helg!

  SvarSlett